Lhotecká palírna

Pálení

se provádí prostřednictvím nejmodernější jednokotlové technologie z nerezu a mědi z produkce tradiční strojírenské firmy J.Hradecký s.r.o. z Pacova, která má více než 150-ti letou výrobní tradici.  Lhotecká palírna je vybavena elektrokotlem s kapacitou 150 litrů.

pal

pal

Vlastní pálící proces trvá cca 2 - 3 hodiny. Vyrobený produkt se následně ředí na požadovanou lihovitost (obvykle 50-52 %; při ředění pod 45% se produkt kalí) potravinářskou destilovanou vodou nebo jinou vhodnou měkkou vodou. Voda musí mít stejnou teplotu jako destilát - lijeme ji za stálého míchání do alkoholu. Chybou je ředění pomocí minerálních vod nebo převařenou vodou z kohoutku - tyto vody obsahují velké množství minerálních prvků, které způsobují zakalení pálenky. Lhotecká palírna disponuje technologií, která umí tento zákal odstranit. Ředění i eventuální odstranění zákalu provádí provozovatel pěstitelské pálenice ve vlastní režii.

Líh je velmi hygroskopický, s vodou se mísí v každém poměru za kontrakce (zmenšení objemu) a vývoje tepla. Směs lihu a vody změní svůj objem naředěním (objem je menší než součet objemů původního destilátu a vody). Svůj objem značně mění i v závislosti na teplotě. Prakticky to znamená, že smícháme-li např. 50 litrů vody a 50 litrů etanolu, nezískáme 100 litrů, ale jen 96,4 litru směsi o lihovitosti 51, 87 %. Pokud tedy zaplatíte částku, která se rovná např. 15-ti vyrobeným litrům pálenky, a doma nenaplníte 15 litrových lahví, může za to hygroskopie.....

Vyrobený destilát si pěstitel odveze z pálenice ve vlastních, nejlépe skleněných nebo jiných vhodných potravinářských obalech. Čerstvě vyrobený destilát je vhodné nechat 1 - 2 měsíce odvětrat v otevřených nádobách s prodyšně zakrytým hrdlem. Ztráty, způsobené odvětráváním, činí cca 1-2%. Tento deficit je však bohatě vykompenzován zlepšením užitné hodnoty produktu, zvláště pak chuti a vůně destilátu. Lhotecká palírna nabízí alternativní "staření" pálenky pomocí ultrazvukové čističky, která dokáže čerstvě vyrobený destilát odplynit a zbavit tak všech nežádoucích chuťových vjemů. Po 12-ti minutovém ošetření ultrazvukem se zestařený destilát vypouští z nerezové vaničky rovnou do přinesených nádob. Takto upravený produkt už je možné bez dalšího odvětrávání rovnou konzumovat.

Pálenku je vhodné skladovat v temnu při zachování konzistentní pokojové teploty. Pro její archivaci je optimální použít dřevěné soudky. Nejčastěji používaným obalem jsou však skleněné demižony nebo jiné vhodné nádoby. Při konzumaci se doporučuje podávat ovocný destilát při teplotě 18-20°C. Při této teplotě totiž nejlépe vyniknou senzorické vlastnosti (chuť, vůně) produktu. Kdo má kvalitní kořalku, nemusí její vlastnosti maskovat podchlazováním!